ФРАНЦУЗСЬКА ТЕХНОЛОГІЯ ЗАХИСТУ ЗЕРНОВИХ
ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ: +38 044 287 48 28
  • Українська
  • Русский
Close
ФРАНЦУЗСЬКА ТЕХНОЛОГІЯ ЗАХИСТУ ЗЕРНОВИХ ФРАНЦУЗСКАЯ ТЕХНОЛОГИЯ ЗАЩИТЫ ЗЕРНОВЫХ
+38 044 287 48 28 contact@sojam.ua
Самі врожайні сорти пшениці у світі

За останні десятиліття в усьому світі значно зросла врожайність пшениці. Це стало можливо завдяки науковим розробкам в аграрній сфері. Зокрема, прогрес торкнувся обробки культур, методів захисту від шкідників, систем моніторингу полів та селекції. Роль останньої можна назвати ключовою, адже саме новим сортам пшениці властива найвища врожайність.

Класифікація якості пшениці

До недавнього часу Україна виробляла та експортувала переважно фуражне (кормове) зерно. Іноді його частка у загальному обсязі перевищувала 80%. Зараз ситуація змінилася в кращу сторону і більше 65% врожаю відповідає продовольчим нормам.

Розподіл зерна за партіями та класами проводиться відповідно до низки критеріїв. Критерії ці можуть відрізнятися в залежності від вимог конкретної країни, однак є загальна міжнародна класифікація, до неї входять 3 групи:

  • Група А. До цієї категорії відносяться перші три класи пшениці. Таке зерно вважається найякіснішим, тому застосовується у харчовій галузі;
  • Група Б. Сюди входять 4-й та 5-й класи врожаю. Така пшениця використовується для виробництва борошняних виробів. Для підвищення якості кінцевого продукту зерно групи Б змішують з групою А;
  • Група В. Фуражне зерно, що не відповідає продовольчим нормам. Використовується як корм для тварин.

В Україні, згідно з новим ДСТУ для пшениці, класифікація зерна виглядає майже так само, за винятком кількості класів (у 2019 році прибрали 5-й клас продовольчих партій).

сбор пшеницы

Фактори що впливають на якість зерна

Пшениця відноситься до числа не дуже витривалих рослин, тому на її підсумкову якість впливає безліч факторів. Деякі з них не підвладні, або лише частково підвладні контролю людини. До таких належать:

  • Погодні умови. Погода може вносити свої корективи у терміни посадки та збору врожаю, що впливає на стан пшениці. Також варто відзначити такий параметр якості як число падіння – активність альфа-амілази, схильність зерна до проростання. Зміну його рівня можуть спровокувати інтенсивні дощі, нормою вважається показник 200-250 с;
  • Зараження сажкою. Головня відноситься до найпоширеніших захворювань пшениці, повністю позбутися від неї досить складно. Тому в експортних партіях допускається невелика частка зараженого зерна (5% в 1-4 класах та 10% у 5-му класі);
  • Склоподібність. Чим вище цей показник, тим якісніше із зерна виходить мука. Вимоги до пшениці у цьому плані наступні: перший клас – 70%, другий – 60%, третій – 50%, четвертий – 40%.

На вищенаведені фактори людина впливає лише посередньо, але решта знаходиться під її контролем. Наприклад, рівень вологості та засміченості. Після збору врожаю ці параметри можна привести до норми за допомогою спеціальних сушильних та очисних машин. Оптимальний показник вологості після обробки – 14,5% (для м’якого зерна 14%). Допустима концентрація сміттєвих елементів – від 5 до 15% в залежності від класу.

сбор пшеницы

Ще одним важливим фактором, що впливає на рівень засміченості запасів є дотримання правил по зберіганню врожаю. По-перше, необхідно ретельно підготувати зерносховище до нового сезону.

Про те, як це зробити, детально розказано у статті «Як проводять попереднє обслуговування зерносховищ»

Також варто звернути увагу на контроль за температурними перепадами та активністю шкідників. Для боротьби з останніми зазвичай застосовують небулізацію, так як залишкові кількості періміфос-метилу є допустимими для експорту, на відміну від хлорпирифосу.

Більше інформації про правила зберігання пшениці міститься у статті «Які правила зберігання зерна: поради експертів»

До решти чинників, що впливають на якість пшениці, відносять:

  • Внесення добрив. Під цю культуру вносять переважно органічні та мінеральні компоненти. Кількість підгодівлі залежить від типу ґрунту та клімату (зазвичай 4 рази);
  • Захист від хвороб. На етапі відновлення вегетації пшениця страждає від безлічі хвороб (кореневі гнилі, борошниста роса, іржа, головня та інші). Для боротьби з ними застосовують фунгіциди;
  • Вибір сорту. Основними характеристиками будь-якого сорту є швидкість дозрівання, стійкість до холоду, рівень врожайності, а також вміст білка та клітковини.

сбор урожая

Критерії якості зернової культури

Кожному класу пшениці властиві певні критерії якості. Єдиного стандарту у світі немає, але у кожної країни є свої вимоги. В Україні ці параметри регулюються ДСТУ «Пшениця» від 2019 року. До основних критеріїв якості відносять натуру, вміст білка, число падіння та концентрацію клейковини. Розглянемо кожен з них більш детально.

Натура зерна

Натурна вага зерна – це збірний критерій, що складається з таких параметрів як вологість, виповненість (ступінь дозрівання та наливу), щільність, концентрація домішок та характеристики сорту. Вимірюється натурна вага кількістю грамів в 1 або 20 літрах.

В Україні натура першого класу повинна становити мінімум 760 г/л, другого – 740 г/л, третього – 730 г/л, четвертого – 710 г/л.

Вміст білка у зерні

У всьому світі концентрація білка вважається головним показником якості пшениці. Від цього компонента залежить поживна та енергетична цінність кінцевої продукції. Згідно ДСТУ, до першого сорту належить зерно з вмістом білка не менше 14%, для четвертого класу норма становить 11%.

обработка пшеницы

Число падіння

Під числом падіння мається на увазі активність альфа-амілази, яка впливає на ступінь пошкодження врожаю та його схильність до проростання. Нормою вважається відмітка у межах 200-250 секунд.

Вміст клейковини у пшениці

Від концентрації клейковини у зерні безпосередньо залежить якість одержуваного борошна. У пшениці першого класу повинно міститися не менше 28%, другого – 23%, третього – 18%, для інших класів цей параметр не застосовується.

Які сорти пшениці затребувані в Україні

Українська селекція зерна забезпечує практично увесь внутрішній ринок – 72% полів засіяно вітчизняними сортами. Решта частки в основному доводиться на німецьку селекцію.

сбор урожая

Станом на 2021 рік в Україні найпопулярнішими сортами є наступні:

  • «Богдана». Цей сорт затребуваний через високі показники врожайності (98,2 ц/га) та стійкості до негативних погодних умов (заморозки, посуха). Натура зерна – 683 г/л, білок – від 12,9 до 14,7%, клейковина – від 26,6% до 32,3%;
  • «Шестопалівка». Сорт має попит завдяки низьким вимогам до умов вирощування, сівозміни та термінів посіву. Відрізняється високою стійкістю до морозів, посухи, стікання та проростання зернівки у колосі. Урожайність – 70-85 ц/га, білок – 14,2-14,3%, клейковина – 29,7-30,5%;
  • «Подолянка». Головні переваги – висока врожайність (до 113,7 ц/га) та невибагливість до умов вирощування. Сорт стійкий до засух, заморозків та осипання. Концентрація білка – від 13,5 до 14,7%, клейковини – від 28,7 до 31,5%;
  • «Смуглянка». Тверда пшениця з високою врожайністю (100-115 ц/га) та стійкістю до розповсюджених хвороб (борошниста роса, бура іржа). Вміст білка – 13-14,4%, клейковини – 28,9-35,8%. Сорт відноситься до категорії високоінтенсивних.

Висновки

Селекція є основним інструментом для підвищення кількості та якості врожаю пшениці. В Україні є багато сортів з високими показниками за цими параметрами, багато з яких при цьому не надто вибагливі до умов вирощування.

    Якщо залишилися питання, заповніть форму