ФРАНЦУЗСЬКА ТЕХНОЛОГІЯ ЗАХИСТУ ЗЕРНОВИХ
ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ:+38 044 591 10 40 +38 044 287 48 28
  • Українська
  • Русский
Close
ФРАНЦУЗСЬКА ТЕХНОЛОГІЯ ЗАХИСТУ ЗЕРНОВИХ ФРАНЦУЗСКАЯ ТЕХНОЛОГИЯ ЗАЩИТЫ ЗЕРНОВЫХ
+38 044 591 10 40 +38 044 287 48 28 info@mail.org
Захист зернових під час зберігання — основні методи, їх недоліки та переваги

З правилами зберігання зернових вже давно знайомі всі аграрії, тобто вологість, правильна температура в зерносховищі та ретельне відстежування на наявність плісняви — це вже давно нормально. Але все одно під час зберігання запасів зернових кожен рік українські аграрії втрачають від 5 до 30% зібраного врожаю. Те ж зерно, що залишається, зазвичай значно гірше у яркості — в нього знижені харчові, посівні та фуражні властивості.

І все це відбувається завдяки комірним шкідникам.

За даними вчених, в Україні розповсюджено більш, ніж 120 видів комірних комах. Найбільш поширені та небезпечні шкідники зерна та зернової продукції в нашій країні — комірний та рисовий долгоносики, зерноїд, хрущаки, зерновий точильник, борошноїди (рудий та суринамський), вогнівки, борошняний кліщ, а також звичайна хатня миша та пацюки. Гризуни не тільки поїдають зерно, але й руйнують приміщення, обладнання, можуть переносити різноманітні інфекції, такі як енцефаліт, холера, ящур, чума.

Охолодження зерна діє?

Комахи становлять велику небезпеку для врожаїв і прибутків. Їх потенціал до розмноження величезний, а тому за тривалого зберігання зерна вони можуть накопичуватися в значній кількості. Фактори, які сприяють швидкому розмноженню шкідників, це теплі зими, а також зберігання зерна влітку. Отже, саме теплі, сприятливі для життя температури, є основним фактором прискорення розмноження комах в коморах.

З одного боку — достатньо лише врегулювати температурний режим, але не все так просто! Кожен вид комах проявляє найбільшу активність у різних рівнях температур – деякі при 20-28 °С, іншим комфортно 26-32 °С. Більшість шкідників відчуває себе комфортно у діапазоні температур від +18 до +32 °С. У зерні, охолодженому до мінімальних температур, комахи вже не можуть розмножуватися, а отже і поступово гинуть. Активне вентилювання приміщення, продування холодним повітрям — це все дієві методи, але вони діють неймовірно повільно. За той час, поки кількість комах знизиться до допустимого рівня, а саме до 0, скоріше за все вони вже встигнуть пошкодити більшу частину зернових запасів.

Шкідники гинуть швидко лише за температури -15 °С, тому один з способів боротьби з комахами — охолодження зернових. Слід використовувати спеціальні холодильні машини і ретельно слідкувати за рівнем вологи в зернових запасах, адже внаслідок сорбції воно може зволожитися, що призведе до появи плісняви. Зернова маса швидко псується від перепадів температур та утворення вологості в будь-якій ділянці зернового насипу через термовологопровідність.

Фумігація зерна безпечна?

Хімічні заходи є досить ефективними, але в них є багато умов. Перш за все, перед проведенням фумігації необхідно загерметизувати приміщення, а потім знайти і запросити спеціалістів, що мають необхідне обладнання, досвід, а також дозвіл на роботу з хімічними речовинами.

Для заходів фумігації використовують спеціалізовані препарати з такими активними речовинами, як фосфід магнію або алюмінію. Активна речовина, що помірно введена у зернову масу, або ж просто розкладена у приміщенні склада, вступає у реакцію з вологою. Під час цього процесу виділяється фосфористий водень, що є достатньо токсичною речовиною для більшої частини шкідників. У зерні ж залишаються відносно нейтральні речовини, такі як гідроокис магнію, або алюмінію, а також залишок фосфору, що розклався не повністю.

Але треба враховувати той факт, что на процес фумігації втрачається досить багато часу, тобто якщо вам необхідно на наступний день відправляти зерно до наступного рівня виробництва, то цей спосіб позбавлення від комах може спричинити значні збитки. Так за температури 5-10 °С процес будет тривати приблизно 10 діб, а при температурах в діапазоні 20-25 °С, фумігація пройде лише за 5 повних діб.

Після процесу фумігації необхідно ще дочекатися закінчення процесу дегазації, яка продовжується не менше, ніж 10 діб. За умови, що рівень залишку фосфіду в зерні опустився нижче дозволеної межі, можна реалізувати зерно далі.

Фумігація — це постійний контроль залишку препарату і його концентрації в зерні. Для контролю використовують спеціалізовані індикаторні трубки, газоаналізатори. Також фумігацію не можна проводити, якщо немає можливості забезпечити повну герметичність складу, або якщо поряд зі складом на відстані ближче 50 м знаходяться житлові будинки.

Обробка зернових інсектицидами

На сьогоднішній день обробка якісними інсектицидами забезпечує достатньо тривалий ефект — від 6 до 12 місяців. Препарат Пірігрен-50 захищає зернові до 3 міс при дозуванні 4л/100 т, до 6 міс при дозуванні 6 л/100 т, та до 12 міс при дозуванні 8 л/100 т. При виборі інсектицидів слід уважно обирати препарат — слідкуйте за тим, щоб у складі обраного препарату були лише дозволені компоненти, а також щоб небезпечні для людини і навколишньої середи речовини не перевищували граничної норми. Звісно, краще обирати препарати, що перевірені часом та досвідом багатьох клієнтів.

Розглянемо приклад застосування інсектицидів, а саме препарату Пірігрен. Для того, щоб використовувати препарат, треба встановити спеціальний розпилювач на лінію закладки зерна в елеватор. Для роботи з цим інсектицидом не треба викликати кожен раз спеціалізовану бригаду — препарат постачається вже готовий до використання, а при першому замовленні персонал елеватора навчать правильно поводитися з інсектицидом.

Технологія використання інсектициду розрахована на обробку зерна в потоці під час загрузки в елеватор. Поток зерна обробляється розпиленим на мікрочастинки препаратом. Важливо, щоб все зерно було оброблене, навіть нижні шари в елеваторі. В залежності від кількості зерна і концентрації препарату, за 1-3 дні гине 100% дорослих комах, після препарат знищить і наступні покоління. Також обробка таким інсектицидом виключає можливість повторного зараження — шкідники, що з’являються таким чином, також досить швидко гинуть.

Різна концентрація препарату дозволяє регулювати тривалість ефекту — найменше 3 місяці ваше зерно буде надійно захищене. Також слід звернути увагу на те, що використовувати зернові можна на наступний день після обробки, тому що періоду дегазації не потребується. Активна речовина в даному інсектициді – піриміфос-метил, і навіть при найбільшій концентрації Пірігрену рівень цієї речовини залишається нижче, ніж встановлена гранична норма. Цей інсектицид не тільки безпечний для персоналу і кінцевого споживача, але й не має впливу на смакові якості продуктів.

Який саме спосіб обробки обрати однозначно сказати не можна, адже всі вони мають свої особливості. Потрібно детально ознайомитися з пропозиціями, а все після остаточно визначатися. Деякі спеціалісти рекомендують використовувати одразу декілька способів захисту зернових, однак не всі вони можуть ефективно діяти, особливо якщо річ йде про два види хімічної обробки.

Наші спеціалісти завжди готові надати рекомендації щодо обробки зернових для захисту під час зберігання. Зв’яжіться з нами і ми допоможемо зберегти врожай!

Додати коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *