ФРАНЦУЗСЬКА ТЕХНОЛОГІЯ ЗАХИСТУ ЗЕРНОВИХ
ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ:+38 044 287 48 28
  • Українська
  • Русский
Close
ФРАНЦУЗСЬКА ТЕХНОЛОГІЯ ЗАХИСТУ ЗЕРНОВИХ ФРАНЦУЗСКАЯ ТЕХНОЛОГИЯ ЗАЩИТЫ ЗЕРНОВЫХ
+38 044 287 48 28 contact@sojam.ua
Які вимоги до експортної пшениці

Експорт зернових культур є важливою складовою економіки України. Цільовим спрямуванням як і раніше залишаються країни Близького Сходу та Північної Африки, так званий регіон MENA. Чимало продукції також поставляється до країн Євросоюзу та Азії. Вимоги до якості ввезеного зерна у цих регіонах нехай і не суттєво, але відрізняються. Щоб збільшити обсяги першосортної пшениці (зараз переважає другосортна) українським аграріям необхідно дотримуватися норм якості та чистоти експортних партій.

Які стандарти для зерна сьогодні є ключовими

Загальної стандартизації вимог до зерна не існує. Однак є три важливі параметри, за якими оцінюють пшеницю в усьому світі:

  • Вміст білка. Нормою вважається показник в межах 11-17%, вихід за ці рамки негативно позначається на якості хліба. Білок тісно пов’язаний з клейковиною, якщо зміст першого підвищується на 50%, то концентрація клейковини збільшується на 75%. На білок впливають добрива та засоби для боротьби зі шкідниками;
  • Число падіння. Активність альфа-амілази, яка визначає ступінь пошкодження зерна та його схильність до проростання. Для пшениці оптимальним вважається показник в 200-250 секунд. У польових умовах на активність альфа-амілази впливають інтенсивні дощі;
  • Натура зерна (натурна маса). При оцінюванні цього параметру враховуються розмір та щільність зернівки, стан її поверхні, ступінь наливу та масова частка вологи. Норма натурної маси – 750 г/л, нижній поріг – 710 г/л;

Ще одним показником, який враховується при експорті до деяких країн є сила борошна – хлібопекарські якості тіста (в’язкість, еластичність, здатність поглинати вологу). В Україні цей параметр замінений трьома критеріями: якість клейковини, вміст клейковини, індекс деформації.

качество зерна

Українські стандарти для зернової культури

У 2019 році в Україні був представлений новий ГОСТ для пшениці. Із ключових змін варто відзначити скорочення класів врожаю (4 замість 6) і введення нових методів оцінки якості. На сьогоднішній день технічні характеристики зерна повинні відповідати наступним нормам (у дужках вказані значення для м’якої пшениці):

  • Натура – 710-750 г/л (690-760 г/л);
  • Вологість – до 14,5% (14%);
  • Вміст білка – 11-14% (10,5-14%);
  • Число падіння – 100-220 с (130-220 с);
  • Концентрація засмічених домішок – не більше 2-5% (1-2%).

У випадку з м’якою пшеницею враховуються також вміст клейковини (18-28%) та її якість (45-100 по обладнанню ВДК). До фуражного (кормового) зерна є тільки дві вимоги: вологість до 14,5% та засміченість не більше 5%.

Зниження кількості класів дозволило спростити зберігання запасів (адже кожен клас повинен зберігатися окремо), що є головною перевагою нового ГОСТу. Що стосується показників якості пшениці, то вони були підігнані під основних імпортерів, але в цілому залишилися на рівні 2010 року.

Стандарти для експорту зерна

Правила світового ринку щодо якості пшениці відрізняються від вітчизняних. По-перше, у більшості країн немає такого детального поділу на класи. В Євросоюзі, наприклад, всі ввезені партії діляться всього на дві фракції: продовольчі та фуражні. Що стосується параметрів якості, то найвищими в Європі вважаються наступні:

  • Натура – не менше 760 г/л;
  • Вологість – до 15%;
  • Частка пошкоджених зерен – до 4%;
  • Частка пророслих зерен – до 2%;
  • Вміст протеїну – від 10,5%;
  • Число падіння – в межах 200 с.

Слід розуміти, що навіть всередині ЄС ці норми можуть відрізнятися. Вище були наведені вимоги Франції до продовольчої пшениці. Як можна помітити, у цьому прикладі немає параметра вмісту клейковини, але в деяких європейських країнах він є (зазвичай мінімум 28%).

Ще один важливий момент – відсутність гнучкості при оцінці сировини. Відхилення хоча б по одному параметру автоматично переводить партію до розряду фуражної продукції. Під впливом нових стандартів на пшеницю українським скупникам доводиться підвищувати свої вимоги до місцевих аграріїв, щоб не нести збитки.

На світовому ринку немає загальних стандартів, але є контракти, які їх замінюють. У них вказані вимоги за вмістом білка, вологості, числу падіння, сили борошна і концентрації клейковини (рідко). Зарубіжні імпортери визнають результати аналізу тільки від лабораторій, що мають міжнародний сертифікат за типом GAFTA, ICUMSA або FOSFA.

сбор зерна

Які вимоги пред’являються до захисту зерна

Практично на всіх етапах дозрівання пшениці ведеться боротьба зі шкідниками та рослинними хворобами. До недавнього часу в Україні з цією метою широко застосовували пестициди на основі хлорпирифос та хлорпирифос-метилу. Практично 45% посівних площ обробляли таким чином. Також ці препарати застосовують для обробки зерносховищ.

У 2020 році ЄС ввела нові вимоги до змісту цієї речовини – не більше 0,01 мг/кг. Тобто іншими словами застосування хлорпірифосу тепер заборонено, так як домогтися таких низьких показників після обробки дуже складно.

Детальніше про цю ситуацію можна дізнатися зі статті «Які норми щодо вмісту хлорпірифосу у зернових культурах»

Перед відправкою на експорт зерно повинно ретельно перевірятися на наявність шкідників, незалежно від класу партії. В іншому випадку заходи щодо знищення комах доведеться приймати вже в порту, або під час транспортування. Ситуації, коли зараження виявляють у пункті призначення також трапляються. Найчастіше вони закінчуються втратою контракту. Оптимальним рішенням буде обробити урожай ще перед відправкою до порту. З цією метою зручно застосовувати небулізацію – розпорошення інсектициду під час завантаження чи вивантаження зерна зі сховища.

Висновки

До експортного зерна пред’являються досить високі вимоги, при цьому у кожного імпортера можуть бути свої запити. Останні зміни у вітчизняному ГОСТі трохи зрівняли внутрішні норми з міжнародними, що має позитивно позначитися на показниках експорту. У минулому році ЄС поставила перед українськими аграріями нове завдання – відмовитись від хлорпірифосу. Рішенням може стати перехід на більш безпечну обробку по типу небулізації.

    Якщо залишилися питання, заповніть форму