ФРАНЦУЗСЬКА ТЕХНОЛОГІЯ ЗАХИСТУ ЗЕРНОВИХ
ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ: +38 044 287 48 28
  • Українська
  • Русский
Close
ФРАНЦУЗСЬКА ТЕХНОЛОГІЯ ЗАХИСТУ ЗЕРНОВИХ ФРАНЦУЗСКАЯ ТЕХНОЛОГИЯ ЗАЩИТЫ ЗЕРНОВЫХ
+38 044 287 48 28 contact@sojam.ua
Типи обробки зерна

Після збору врожаю зерно проходить через технологічний потік, що охоплює очищення, сушіння та захист від шкідників. Правильно організована обробка дозволяє мінімізувати втрати сировини і збільшити термін зберігання в елеваторі.

Післязбиральне очищення та сортування

Цикл процесів обробітку зерна починається з очищення. Проводити його необхідно відразу після збирання, тому що сирий матеріал схильний до швидкого самозігрівання в насипу (вже в перші 10-12 годин).
Залежно від ступеня забруднення врожаю та його призначення розрізняють 3 види очищення:

  1. Попереднє. Проводиться у разі, якщо рівень засмічення перевищує 15%.
  2. Первинна обробка зерна. Застосовується до всього врожаю. Виділяється основна фракція культури, видаляються великі та дрібні домішки.
  3. Вторинна. Цей вид очищення необхідний для підготовки насіння та продовольчого зерна. Проводиться у комбінації із сортуванням.

На кожному етапі використовується певний вид техніки: повітряно-решітні сепаратори, аспіратори, трієри, сортувальні столи.

Читайте статью Захист зернових під час зберігання — основні методи, їх недоліки та переваги

У яких випадках застосовується волога обробка

Волога обробка поверхні зерна є обов’язковим етапом очищення на борошномельних підприємствах. У результаті її проведення з урожаю видаляється більша кількість домішок, що підвищує якість продукту.
Волога обробка складається із наступних технологічних процесів:

  • Промивання;
  • Видалення мінеральних домішок;
  • Очищення від легких елементів у сплавній камері;
  • Віджим;

Після проходження повного циклу зерно позбавляється від гіркоти, чого не можна досягти сухим чищенням.

Сушіння перед зберіганням

Мета цього етапу обробки зерна – зниження рівня вологості до прийнятних значень. Конкретні цифри залежать від часу збору, сорту культури та якості клейковини. Роботи здійснюються за допомогою сушарок рециркуляційного або іншого типу.

Проведення небулізації для захисту від шкідників

Довгоносики, кліщі та інші шкідники можуть істотно зашкодити зерну. Часом якісно-кількісні втрати досягають 25%. Одним із найбільш ефективних та сучасних методів захисту врожаю є небулізація – холодне розпорошення інсектициду.
У якості діючої препарату добре зарекомендував себе «Пірігрен 50 ХТ», розроблений компанією Sojam. Він здатен за 72 години повністю очистити сировину від дорослих особин жуків, кліщів та молі. При цьому речовина ніяк не позначається на підсумковій якості продукції та сумісна з усіма видами обробки зерна.
Окрім самого препарату, компанія Sojam розробила апаратуру для його розпилення. Основні складові техніки – насос (висота обробки – до 100 метрів, швидкість – від 20 до 1125 тон на годину) та форсунки (розмір крапель – від 10 до 20 мікрон).
Проводити небулізацію можна як під час розміщення/вивантаження врожаю, так і в будь-який момент зберігання.

Читайте статтю Чи шкодить небулізація зерна його якості

Висновки

Комплексне застосування способів обробітку зерна (очищення, сушіння, сортування, небулізація) дозволяє зберігати врожай довго і без втрат у якості/кількості. Залежно від цільового призначення сировини технологічний потік може доповнюватися вторинним очищенням або мокрою обробкою.

    Якщо залишилися питання, заповніть форму